BKDV Knaagdieren forum
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.



 
SiteFacebookIndexLaatste afbeeldingenZoekenInloggenRegistreren

 

 Kleurmuis (Mus musculus)

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Sharon
Admin
Sharon


Vrouw Aantal berichten : 521
Registratiedatum : 04-05-13
Leeftijd : 30
Woonplaats : Geluwe (BE)

Kleurmuis (Mus musculus) Empty
BerichtOnderwerp: Kleurmuis (Mus musculus)   Kleurmuis (Mus musculus) Icon_minitimedo mei 09, 2013 9:51 pm


Voor een uitgebreide informatie over de kleurmuis (Mus musculus) kunt u vrij de website van de BKDV raadplegen. Ga naar de kleurmuis.

DE KLEURMUIS (MUS MUSCULUS)

Aanschaf
Muizen zijn groepsdieren, dus moet je minimaal 2 dieren aanschaffen. De groepen kunnen groter, naargelang de grootte van de kooi die je tot beschikking kunt stellen. Hou altijd dieren van eenzelfde geslacht samen! Dus groepen van enkel vrouwen of enkel mannen en zeker niet door elkaar. Vrouwen zijn relatief makkelijk te koppelen, bij mannen kunnen wel eens wat problemen ontstaan, maar het is zeker niet onmogelijk!
Vrouwtjes ruiken een stuk minder dan mannen. Bij mannelijke dieren is het dus meestal noodzakelijk het hok vaker in de week schoon te maken.

Let bij de aanschaf van de dieren zeker op volgende zaken;
* Kijk als mannen en vrouwen in verschillende verblijven zitten.
* Koop geen dieren jonger dan 5 weken.
* De ogen moeten er groot, helder en gezond uitzien. Tranende ogen duiden op virale infecties.
* De glans moet mooi glanzend en aaneengesloten zijn. Muisjes met uiteenstaande vacht zijn niet gezond.
* Gezonde muizen zijn actief en nieuwsgierig.
* Een knik in de staart kan door een ongelukje zijn, maar wijst bijna altijd op een ernstige skeletafwijking (knikstaart).
* Als het hoofdje scheef gedragen wordt duidt dit op een middenooronsteking of een neurologische aandoening.
* Kijk als de dieren er schoon bij zitten en schoon water tot hun beschikking hebben.

Wij raden aan nieuwe dieren altijd bij een hobbyfokker met verstand van zaken aan te schaffen!


Huisvesting
Er zijn verschillende mogelijke kooien om muizen te houden. Houd er rekening mee dat 40X40X40 de minimummaat is voor 2 muizen. En zoals voor alle dieren gezegd wordt: hoe groter, hoe beter en hoe liever de diertjes het hebben. Neemt u een kooi met tralies, zorg dan dat deze nooit meer dan 0,7 cm uit elkaar staan. Muizen zijn namelijk enorme ontsnappers en zullen deze mogelijke uitgang zeker benutten.
Naast traliekooien heb je nog heel wat andere soorten zoals duna's, labbakken, aquariums met een deksel, terraria, houten muizenkasten, etc..

Muizen klimmen ontzettend graag. Leuk klimmateriaal is dan ook onontbeerlijk. Laddertjes, bruggen, takken, touw,… muizen vinden het heerlijk. De winkels spelen hier graag op in en je vindt oneindig veel mogelijkheden. Of je kan het natuurlijk ook zelf maken (let er wel op dat je goed hout gebruikt). De dieren vinden het ook leuk om ergens door te kruipen. Lege toiletrolletjes of buizen zijn dan ook zonder twijfel geschikt voor deze ontdekkingsreizigers.

Muizen liggen graag in huisjes te slapen. Een halve kokosnoot of een omgekeerde bloempot kan ook prima dienen. Zorg dat de dieren plaats hebben om rond te draaien, maar ook niet teveel. Knaagdieren slapen namelijk graag met z'n allen in een krappe omgeving. Pas er wel voor op dat er geen dieren vast komen te zitten.
Let op met loopwieltjes! Gebruik enkel de veilige loopwielen. Gebruik nooit open wielen met spijlen, of wielen waar bij de aanzetting de staart in verstrikt kan worden. Dit kan al snel leiden tot afgestorven of gebroken pootjes en staartuiteinden.
Maar muizen zijn ook met hele kleine dingen gelukkig. Versnipperd papier of een kartonnen doosje kan hun dag al helemaal goed maken. Nestmateriaal is vooral in de koudere periodes een must voor de diertjes.

Als bodembedekking wordt het best voor een stofloze ondergrond gekozen, zoals aubiose, ecobed of vlas.


Voeding
Muizen hebben behoefte aan specifieke voeding. Het zijn alleseters en hebben dus een veelzijdige voeding nodig. Hiermee bedoelen we dus een voeding die zowel dierlijke als plantaardige bastanddelen bevat, maar in een evenwichtige hoeveelheid. Veel dierenspeciaalzaken of supermarkten raden hamstervoeding aan. Dit is echter niet zo geschikt voor muizen doordat het te veel vetten bevat (in de overvloedig aanwezige zonnebloempitjes bijvoorbeeld) en muizen kunnen snel last krijgen van obesitas.
In de betere dierenwinkel kan je twee soorten muizenvoeding kopen:
- Gemengd voer (zaden en pitten, brokjes, maïs,…)
- Een complete brok die ervoor zorgt dat de muis al de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt (= Labbrok, homogene korrel).
De dierlijke eiwitten kunnen in de vorm van katten- of hondenbrokken of (levende) insecten gegeven worden.

Muizen drinken veel. Zorg dus dat de muis altijd vers, fris water tot zijn beschikking heeft. Wij raden aan een drinkflesje in de kooi te hangen. Voor aquaria zijn er flesjes met zuignappen. Een drinkbakje kan natuurlijk ook, maar zorg ervoor dat het erg stevig staat (stenen potjes, geen ijzeren of plastic). Je zal dit ook vaak moeten verschonen, aangezien de muizen er vanalles in gooien tijdens het graven en de nestbouw.
Tijdens het vervoer kan water voorzien worden in de vorm van fruit en groente (bv komkommer).


Voortplanting
Muizen zijn groepsdieren, maar horen per geslacht gehouden te worden! Het is niet gezond voor een dames muis om haar hele leven door baby's groot te brengen. Wij raden dan ook maximaal 2 nesten per vrouwtje aan, met een tussenpauze van ongeveer 2 maand.
Hoewel ze op 4 weken al geslachtsrijp zijn, wacht je beter met het eerste nest tot een leeftijd van 3 maand! Dan pas is het dier volledig uitgegroeid en lichamelijk klaar voor een nest.
De draagtijd bedraagt 3 weken, waarna roze, hulpeloze baby's geboren worden. Deze krijgen vanaf hun 7de dag haartjes en de ogen en oren gaan vanaf de 14de dag open. Na 3 weken beginnen ze zelf voedsel op te nemen en vanaf 4 weken kunnen de geslachten apart geplaatst worden. Tussen de 4 en 5 weken kunnen ze namelijk al gaan voortplanten en we zijn geen voorstander van broer x zus.

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.knaagdier.com
 
Kleurmuis (Mus musculus)
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» [Kleurmuis] 3 mannen

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
BKDV Knaagdieren forum :: Knaagdieren :: Muizen :: Algemeen-
Ga naar: