SiteFacebookIndexKalenderZoekenFAQGebruikerslijstGebruikersgroepenInloggenRegistreren

Deel | 
 

 Zaagsel

Ga naar beneden 
AuteurBericht
hylke

avatar

Vrouw Aantal berichten : 575
Registratiedatum : 07-05-13
Leeftijd : 24
Woonplaats : Hamme

BerichtOnderwerp: Zaagsel   vr mei 17, 2013 8:12 pm

Ik zet het hier, maar dit geld dus voor alle kleine huisdieren. Gisteren had ik les pathologie en daarbij hebben we het besproken.

Voor moest je het eens nodig hebben om aan iemand uit te leggen:

Houtkrullen (= zaagsel) zijn schadelijk voor kleine dieren als cavia's, ratten, muizen...
Ze bevatten verschillende stoffen waaronder abietinezuur. Het is toxisch bij grote hoeveelheid, en omdat deze kleine dieren er vaak bijna met hun neus inzitten is het niet geschikt als bodembedekker.

Citaat :
Zaagsel (houtsnippers, houtkrullen) wordt in Europa grotendeels gemaakt van naaldbomenhout (sparren en dennen) dat vele giftige stoffen bevat, waaronder de kankerverwekkende aromatische koolwaterstoffen (fenolen) en abietinezuur. Het intensieve contact van knaagdieren en konijnen met hun bodembedekker heeft grote gevolgen voor hun gezondheid en welzijn. Diverse typen zaagsel (houtsnippers, houtkrullen) die in Nederland worden gebruikt en in de winkel liggen zijn recentelijk onderzocht op de concentratie van abietinezuur in Wageningen en de resultaten waren ronduit schokkend (tabel 2). Al het onderzochte zaagsel was afkomstig van naaldbomen,sparren en dennen, (tabel 1) en bevatte wisselende, maar substantiële concentraties van het abietinezuur. Deze schadelijke stof geeft kans op leverfunctiestoornissen en leverziekten, klachten aan de luchtwegen (pneumonie) en vergroot de kans op kanker voor konijnen en knaagdieren die op dit zaagsel leven.
Bron: http://www.klaver4dieren.nl/nw009.htm

Citaat :
Zaagsel wordt al jaren gebruikt door eigenaren van knaagdieren en konijnen als bodembedekking. Het is goedkoop, het ruikt vaak lekker en heeft natuurlijke insectenwerende en desinfecterende eigenschappen. Een natuurlijk product betekent niet altijd en veilig product. De toxische stoffen in de houtkrullen zijn schadelijk voor de gezondheid van het knaagdier en konijn. En dat zou ook nog het geval kunnen zijn voor paarden.

Een van de meest schadelijke stoffen in het zaagsel is abietinezuur, wat in bijna alle naaldbomen in wisselende hoeveelheid voorkomt.

Diverse typen zaagsel (houtsnippers, houtkrullen) zijn in Wageningen onderzocht op de concentratie van abietinezuur en de resultaten waren opvallend ten ongunste van dit materiaal als strooisel voor deze dieren. Al het onderzochte zaagsel was afkomstig van naaldbomen, sparren en dennen en bevatte wisselende, maar substantiële concentraties van het abietinezuur. Deze schadelijke stof geeft kans op levenfunctiestoornissen en levenziekten, klachten aan de luchtwegen (pneumonie) en vergroot de kans op kanker voor konijnen en knaagdieren die op zaagsel leven. Voor paarden is nader onderzoek nodig naar de schadelijkheid van zaagsel door eten en door inademen van houtdeeltjes van dennen en sparren.


Het intensieve contact van knaagdieren en konijnen met hun bodembedekking zou tot grote gevolgen voor hun gezondheid en welzijn kunnen leiden. Waarschijnlijk komen kleine zaagseldeeltjes als stof in de luchtwegen en beschadigen daar het epitheel en via deze weg komen de toxische stoffen ook in de bloedcirculatie. Verder zal opname kunnen plaatsvinden door het eten van zaagsel, waardoor abietinezuur rechtstreeks de lever belast

door opname van wisselende hoeveelheden ervan door de darm
Bron: http://www.dierenarts-enschede.nl/pagina75.html

Literatuur :

Ayars, G.H., L.C. Altman, C.E. Frazier, and E.Y. Chi. 1989. The toxicity of constituents of cedar and pine woods to pulmonary epithelium. The Journal of Allergy and Clinical Immunology 83:610-18.

Ducommun, D., The Toxicity of Pine and Cedar Shavings. The Rat Fan Club www.ratfanclub.org/litters.html

Estlander T., Jolinka R., Alanko K., Kanerva L. 2001. Occupational allergic contact dermatitis caused by wood dusts. Section of Dermatology, Finnish Institute of Occupational Health, Helsinki, Finland. Contact Dermatitis. 2001 Apr;44 (4) :213-7.

Guide to the Care and Use of Laboratory Animals, 1996. 1st ed.ÿU.S. Dept. of Health and Human Services.

Johnston, Jeff : Respiratory toxicity of cedar and pine wood: A review of the biomedical literature from 1986 through 1995, University of North Carolina at Chapel Hill.

Odynets, A., O. Simonova, A. Kozhuhov, T. Saitsev, A. Verreva, L. Gnilomedova, and R. Rudzish. 1991. Beddings for laboratory animals: Criteria of Biological evaluation. Laboratornye Zhyvotnye 1:70-6.

Richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen (1986). Inzake de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de Lidstaten betreffende de bescherming van dieren die voor experimentele en andere wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt 86/609/EEG, 24/11/1986

Sadhra, S., I.S. Foulds, C.N. Gray, D. Koh, and K. Gardiner. (1994). Colophony:
Uses, health effects, airborne measurement and analysis. The Annals of Occupational Hygiene 38:385-96.

Stead, Lewis, 1986. Caring for a Rodent

TeSelle, E.R. 1993. The problem with pine: a discussion of softwood bedding. AFRMA Rat and Mouse Tales News Magazine

Vessel, Eliot S. 1967. ¨Induction of drug-metabolized Enzymes in Liver Microsomes of Mice by Softwood Bedding, Science 157 (sept.1967) : 1057-58

Wagner, R. Kelly. 1999. ¨What's the Scoop: What's wrong with cedar shavings?¨ Why You Should Not Use Cedar Shavings as Pet Bedding.

www.artsenapotheker.nl Allergisch contacten door colofonium/abietinezuur.

Ik vind zelf ecobed/ecobale/greenmile/hennepstrooisel geschikte vervangers.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://www.ratopia.be
Pip-squeak

avatar

Vrouw Aantal berichten : 613
Registratiedatum : 11-05-13
Leeftijd : 25
Woonplaats : Merksem (Antwerpen)

BerichtOnderwerp: Re: Zaagsel   vr mei 17, 2013 8:34 pm

Ik gebruik nu plospan-zaagsel
Dat was dacht ik niet van naaldbomen en ook het enige zaagsel dat ik ooit zou gebruiken..

Ik wist er al van dat dat vaak van naaldbomen komt, en dus heel schadelijk is, maar heb nog nergens gehoord dat dit ook voor plospan geldt.
Moest iemand hier iets anders over vernomen hebben, gelieve het dan te laten weten ^^

__________________________
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
hylke

avatar

Vrouw Aantal berichten : 575
Registratiedatum : 07-05-13
Leeftijd : 24
Woonplaats : Hamme

BerichtOnderwerp: Re: Zaagsel   vr mei 17, 2013 11:53 pm

Misschien eens kijken op de zak? Smile

__________________________
RIP. Pepper, Flanel, Fleece, Fristi, Sok, Pookie, Zara, Bibi, Bo, Era, Muts, Dropje, Lore, Needy. Ik zal jullie nooit vergeten! <3
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://www.ratopia.be
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Zaagsel   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Zaagsel
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
BKDV Knaagdieren forum :: Knaagdieren :: Ratten :: Algemeen-
Ga naar: